Типични повреди и дефекти при лаптопите

Лаптопите са преносими компютри, които често изискват много повече внимание, когато потребителят реши да отстрани специфични хардуерни проблеми. Поради това, много малко хора успяват да стигнат до етапа на разглобяване на лаптоп, за да се търси потенциалния виновник за хардуерната повреда.

Ръководството обхваща две части, с някои от най-честите въпроси, и повреди от които вашият лаптоп може да страда, заедно с полезни съвети за това как да диагностицирате проблема сами.

 

Това ръководство трябва да се използва само за образователни и диагностични цели и не замества професионална помощ, техническа консултация или услуга, експерт по какъвто и да е начин. Наистина не трябва да опитате да отремонтирате техниката си сами, освен ако не се чувстватe напълно комфортно да работите с микрo електроника и сте наясно с възможните последствия от вашите действия.

Лаптопът не се включва?

Лаптопа ви не реагира на бутона за включване, вентилатора не завърта и, не и не се вклюва никаква индикация за захранване или зареждане. Индикацията за батерията може да свети, а може и да е пасивна .

Причините за подобно поведение може да са много:

Нов живот за вашият лаптопАдаптерът за зареждане на лаптопаможе да е дефектен ,батерията изтощена, дефектна или просто я няма изобщо.

Ако при включване от бутона индикацията за заряда на батерията примигва, но лаптопа така и не се включва, това най-често говори за изтощена батерия и липса на захранване.

Лош или никъкъв контакт в адаптора, на захранването и или в самата дънна платка, прекъснал или прекъсващ кабел на зарядното устройство.

Повреден или отсъстващ запис в BIOS.

BIOS означава Basic Input/Output System (основна вход/изход система). Терминът е неправилно познат като Build-in Operating System. BIOS-ът е малък програмен код, който се стартира с включването на компютъра и се намира в чип, разположен на дънната платка. Грижи се за много от хардуерните устройства като монитор, хард диск, флопи, DVD/CD устройство. Той също намира и стартира операционната система на компютъра. Съдържа част от данните необходими за конфигурирането на хардуера.

Дефектирал елемент в захранващият блок на дънната платка. В този случай има много вариации -късо съидинение във веригите на захранването или батерията, дефектна интегрална схема на захранването, дефект в силова каскада и т.н..

Късо съидинение в южния, северния мост или видео картата.

Лаптопът не  инициализира при включване.

Под това се разбира следното поведение на лаптопа - при натискане на бутона за включване вентилаторите се завъртат и не спират, а оборотите му са максимални, чува се като леко жужене (не е задължително), светва индикаторът за включване, индикациите Caps Lock, Numlock и т.н., но не угасват, съответно по-нататъшно зареждане отсъства, индикацията за твърдия диск не свети, картина на дисплея няма. Този дефект лесно се бърка с липса на изображение. Причини:

Отсъства процесор или памет.

Дефектен запис в BIOS.

Неработещ северен мост.

Лаптопът се изключва на етап  BIOS.

Да не се бърка с незареждане на операционна система. Еднозначен проблем в случая е трудно да се посочи, но възможните причини са следните:

Прегряване на южния мост, често вследствие на късо в него.

Прегряване на процесора при задръстен с прах радиатор/ вентилатор или лошо контактуващо охлаждане. Характерно е, че проблемът не е постоянен, а се проявява спорадично.

Липса на захранване в комбинация с изтощена батерия -лаптопа се превключва на батерия, но тъй като тя е паднала, а консумацията на запускащите се устройва става твърде голяма, то лаптопа се гаси.

Проблем с BIOS.

Не зарежда от HDD, или не разпознава хард диска.

Да не се бърка с незареждане на операционна система. В този случай като правило винаги можете да стигнете/влезете в BIOS. Такъв тип дефект има различни проявления при различните преносими компютри-може да зависнат при влизане в BIOS, да покажат черен екран с курсор, да кажат, че дискът не е системен и т.н. Типови дефекти:

Дефектен харддиск.

Дефектен южен мост.

Лош контакт.

Не зарежда операционна система или постоянно се рестартира при опит да зареди уиндоус.

Причината е повреден хардуер или софтуер (неправилно функциониращи драйвери, наличие на вируси или още много други възможни софтуерни проблеми). Понякога причината е в софтуера, но той се е „повредил“ заради неизправен хардуер или неправилна потребителска намеса.

Не работи дисплей.

Този дефект може да се раздели на няколко поддефекта: изображението е с дефекти, картината въобще липсва, изображение има, но едва се вижда. В тези случаи дефектите могат да бъдат:

Частично или напълно дефектирал графичен процесор, лош контакт на интегралната схема, проблем с паметите на въпросната (може да са външни или интегрирани).

Микро ключе.

Лентов кабел към дисплея.

Куплунг.

Инвертор на дисплея.

Лампа на дисплея.

Не се зарежда батерията.

Дефектна батерия.

Има дефект в захранващият блок на самата дънна платка.

Не достига мощност от външното захранване (адаптор).

 
|