Ремонт на лаптопи

Лаптоп сервиз "ЕПАС 95" ЕООД извършва диагностика, ремонт на ниво компонент и профилактика на всички марки лаптопи.

Ремонт на дънни платки и на захранвания.

Поправка и смяна на куплунги.

Ремонт на дисплей и хард дискове, продажба на адаптери.

Профилактично почистване на лаптопи от прах и почистване и поправяне след заливане с течности.

Поддръжката и ремонта на лаптоп е сравнително скъпа, тъй като изисква специфична и скъпа
сервизна техника и апаратура, както и  добри ИТ специалисти, които да са в
състояние да отстранят нелеките проблеми в електрониката на преносимия
компютър.

Въпреки всички тези трудности от години “ЕПАС 95” ЕООД Лаптоп Сервизът на Люлин успешно и на достъпни
цени отремонтира и отстранява всякакви проблеми с ноутбуци и лаптопи, като
например изгорели и увредени чипсети, повредени северен и южен мост, увредени
твърди дискове, дефектирали рам памети, повредени букси и зарядни устройства,
повредени клавиатури и тъчпади.

Подменяме също така успешно счупени матрици на
дисплеи, почистване, смазване, смяна на пастата на процесора, както и много
други услуги …

Смяна на Чип-сет, Сверен, Южен мост и др. (цена на труда) 120 лв. плюс цената на чипа

Смяна, добавяне или ъпгрейд на компютърен компонент 5-10лв.

Смяна, добавяне или ъпгрейд на компонент закупен от нас безплатно

Смяна на дънна платка на лаптоп (цена на труда) 55лв.

Смяна на дисплей- матрица на лаптоп(цена за труда)  40лв.

Подмяна на лампи за подсветка в дисплей на лаптоп (труд и части) 65-85лв.

Цялостно почистване на лаптоп от прах и косми-профилактика (в рамките на 1 ден) 35лв.

Инсталиране на програми*, приложения*, игри* и др. 5лв.

Инсталиране или преинсталиране на уиндоус* 20лв.

Почистване на вируси или друг злонамерен софтуер 25лв.

Възстановяване на загубена информация (изтрита)  20-60лв

Възстановяване на информация от повреден хард диск 35-75лв.

Кирилизиране на уиндоус* 10лв.

Инсталиране на драйвери на компютри и лаптопи 10лв.

Инсталиране и настройка на принтер, скенер, рутер, камери и др. 20лв.

Нашият лаптоп сервиз разполага с модерна апаратура позволяваща поправка на развалената дънна платка или друга сложна електроника на ниво компонент или иначе казано ще се смени само компонента виновен за забиването сините екрани или гасненето на екрана, което от своя страна води до минимални разходи за клиента и бързи и качествен ремонт.

Лаптоп Сервиза на Люлин извършва ТОТАЛЕН РЕМОНТ НА ЛАПТОПИ на ниво компонент на всички производители !!!

Тук е изложен само част от нашия дългогодишен опит. За подробна информация относно всички видове повреди в съвременните лаптопи, както и всички сервизни услуги, които предлагаме, моля заповядайте на нашия специалиризиран сервизен форум  http://forum.laptop-serviza.eu

В съвременият свят мобилността е от особено важно значение за всеки от нас. Мобилните комуникации и мобилните компютри стават част от нашето ежедневие. Лаптопите се превърнаха в част от нашия багаж, но както всяко друго устройство, така и те се нуждаят от определени грижи за да ни служат вярно по-дълго време. Все повече лаптопите интегрират в себе си възможностите на настолните компютри. Това ни предлага мощност, но и носи със себе си своите недостатъци, които накратко можем да сведем до - греене и охлаждане. Основната причина за проблемите и дефектируемостта на съвременните лаптопи идват от охлаждането. Тези повреди водят до прегряване на основните чипове (чипсети) и централния процесор. Охлаждането е най-важното звено за добрата и безотказна работа на лаптопите. Ако охладителната система се повреди или и се намали капацитета, това неминуемо води до повреди в дънната платка или централния процесор. Охладителната система много рядко се поврежда. Това което се случва най-често е намаляване капацитета на охлаждането. Причината за това е постепенното задръстване от прах на медните ребра и изхода на вентилатора и цялата охладителна система се превръща в това, което виждате на следващите изображения:
Изображение Изображение


По този начин се ограничава притока на горещия въздух от вътре навън, което води до повишаване на работните температури и след време те стават критични за работата на чипсетите и централния процесор. Оттук нататък лаптопа започва да създава проблеми като рестартиране по време на работа, син екран в MS Windows средата, безпричинно спиране на лаптопа и т.н., докато в един момент спира да показва образ. Този процес на прегряване довежда до тъй нареченото отлепяне на чипсетите от дънната платка. За да е по-ясно за какво става въпрос вижте следващите изображения:

Изображение Изображение

 

Чипсетите се произвеждат в тъй наречения BGA вариант за BGA монтаж (Ball Grid Array). Това е корпус, при който чипа сe запоява към дънната платка посредством малки топченца, които са монтирани от долната страна на чипа (погледнете първото изображение по-горе). На второто изображение виждате дънната платка и тъй наречените падове върху които трябва да се запоят топченцата на чипсета. След прегряване на лаптопа някои от тези топченца се отделят от пада си и губят контакт с дънната платка и понякога това довежда до спукване на писти в самия чипсет и той трябва да бъде подменен с нов. Ако загледате третото изображение по-горе ще видите как най-лявото топченце вече не контактува с дънната платка. Един BGA чипсет за лаптоп обикновено има няколко стотин, дори хиляда такива топченца и когато се наруши някоя връзка с платката започват проблемите ви.
За да бъде отстранен този проблем, трябва чипсета да се свали от платката, да му се поставят нови топченца и отново да се запои за платката. Това се извършва само с вискотехнологични машини, които са създадени за тази цел. Накратко тази процедура ние наричаме ребоулинг (re-balling). Тази процедура изисква доста голяма прецизност. За онагледяване на всичките и етапи можете да погледнете по-долните изображение: на първото изображение можете да видите видимо повредените топченца след сваляне на чипа от платката, на второто изображение виждате новите топченца с големина 0.5-0.7 мм, на третото изображение е показана манипулацията по поставяне на нови топченца на чипсета посредством специфични шаблони за всеки чип, след почистването на дъннната платка на четвъртото изображение, можем да преминем към запояване на чипа обратно на дънната платка.

Изображение Изображение
Изображение Изображение

 Начините на запояване са три основни вида – с горещ въздух, с инфрачервен светлинен температурен източник и с най-новите космически технологии за запояване чрез инфрачервен несветлинен източник. У нас най-често срещания метод за отстраняване на проблема е използването на така наречения пистолет за горещ въздух. Това е кривоинтерпретиран метод за машина с горещ въздух, но изпълнено изцяло с подръчни средства (пистолет може да си купи всеки). Пистолетът за горещ въздух не създава равномерна температура за запояване, често води до локално прегряване на чипсета или дънната платка или прегарянето им. Този вид ремонти водят до изключително краткотраен успех.
Лаптоп сервиза на Люлин разполага с професионална машина за запояване от най-последно поколение, където източника на топлина е инфрачервен в невидимата за окото светлинна област, което съхранява здравето на работещия с машината, съхранява платката и дава изключителни резултати при работа. Машината се управлява от компютърен софтуер с предварително зададени профили, които отговарят на производителите и качеството на платките. Само такава машина ще съхрани пластмасовите компоненти на платката и процедурата да бъде успешна. Изключително важни за успешността и трайността на процедурата са и консумативите, които се използват. Най-важния от тях е специален флюс, който обуславя средата на запояване на чипсетите. Лаптоп Сервиза ни използва най-известния с качествата си флюс на американската фирма AMTECH. След като извършим залепянето на чипсета ние полагаме максимални усилия да подсилим охладителната система за да предотвратим бъдещи проблеми. В следствие на нашето know-how ние постигаме до 10 градуса по-ниски работни температури, като за контакт между охладителната система и чипсетите използваме най-добрата термопаста на световния пазар. В крайна сметка можем да заключим, че качеството на машината и използваните консумативи обуславя високата успеваемост при процеса, който ние извършваме. При тези ремонти ние достигнахме 90% успеваемост и устойчивост на ремонта във времето.
За съжаление процедурата не винаги може да бъде извършена поради нискокачествените материали, които някои производители на лаптопи използват при производството на дънните платки. Новите технологии използват тинол, който се нуждае от температура над 220-230 градуса за да се разтопи. Дънните платки са няколкослойни, най-вече 6 слойни, но понякога 8 и дори 12 слойни. Те представляват 6 платки, които са залепени една за друга и отстрани те представляват една единна дънна платка. Използването на нискокачествени материали при производството на дъна предизвикват формирането на вътрешни напрежения между словете и когато платката трябва да бъде нагрята до необходимата температура за запояване, вътрешните напрежения се усилват и надуват платката. Това не позволява да се извърши запояване (залепяне) на чипсета. Друга причина за неуспех са вече трайно прегряли чипсети, при които са настъпили необратими процеси (микропукнатини) и тогава е необходимо тяхната подмяна.

 

 

5,437

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
|