KАК ДА ИЗБЕРА ЛАПТОП?

Все по-ниската цена на преносимите компютри ги прави особено популярни, но богатата гама от модели с различни характеристки може да се стори объркваща за потребителя при избор на лаптоп, ето защо е важно да се намери оптималното решение за неговите изисквания. В следващите няколко стъпки ще разгледаме различните класове мобилни компютри и как да направим оптимално добрият избор съобразно характеристиките им.

Какво е най-важното при избора на лаптоп?
1. Уточнете за какво точно ще го ползвате.
- за домашно ползване , интернет , филми, без тежки игри
- домашно ползване , с интернет и тежки 3D игри.
- за офис работа, без тежки програми
- за офис работа с CAD CAM програми и графични програми
- за ултратежки приложения, CAD CAM, 3D MAX…

2. Как да избера процесор?
Съвременните процесори са толкова мощни, че дори и най-слабия е достатъчен за нормална работа.

Ние препоръчваме:

- За домашна и офис употреба, интернет, филми, офис приложения, без игри  -индекса на процесор да е от типа Intel® Corei3

- За домашно ползване , интернет и най-вече сериозни игри, важно е процесора да е малко по-мощен- Intel® Corei5 или i7, но по-важно е видео картата да е отделна а не вграден видео чип на самото дъно. Тук сме копирали за вас класация на видео карти подходящи за игри

- За натоварени офис приложения, без CAD CAM програми , процесора е важно да е поне Intel® Corei5 или i7, видео картата може да е вградена.
- За натоварена работа, тежки игри и всичко останало – процесор с Intel® Corei5 или i7

- За супер интензивна работа  - индекс на процесора Intel® Corei7

Не случайно ние не препоръчваме използване на процесори от типа AMD в мобилни решения, поради голямото количество топлина което отделят и честото им прегряване водещо неминуемо към това да станете наши клиенти.
За момента най добро съотношение производителност -цена-качество са лаптопите ползващи серията Intel® Core

Не е необходимо да се хвърляте на най мощния процесор и да правите компромис с другите компоненти. Най-добре е баланс между процесор, видео карта, памет и диск, като не забравяте и дизайна.
3. Как да изберете видео карта?
- Ако не играете игри, не ползвате тежки програми може да вземете и вградена видео карта, като е желателно да има изходи за модерните на последък лед телевизори за да можете да ползвате телевизорът си като втори дисплей.

- Ако искате да гледате full HD филми, да играете не толкова тежки игри, но все пак играете, ползвате специлизирани програми Photoshop, Corel, Autocad в 2D режим – задължително вземете лаптоп с отделна видео карта  -
- Ако ще ползвате тежки 3D игри, натоварени CAD CAM програми, вземете най-мощната видео карта която се впише в бюджета ви
- Единствено най-тежките игри искат голяма производителност, но там колкото и да мощна видео карта да сложите, няма да ви стигне.
Имайте предвид, че големината на паметта на видео картата не оказва влияние върху бързината.
Голяма заблуда е , че видео карта с 2GB е по-бърза от такава с 1GB. Паметта влияе единствено върху детайлността на изображението при игри и то само във FULL HD режим, така, че ако ще играете само на лаптопа, няма никакъв смисъл. Всичко  е маркетингов трик, за да се продават по-скъпите модели.
Друго , което е важно, че видео картата загрява повече и хаби повече батерия.

4. Колко памет ви е нужна?
Много клиенти се заблуждават, че колкото повече памет има толкова по-добре. В действителност нормалния потребител няма нужда от повече от 4GB памет и то само в краен случай за най-тежките програми.
6GB, 8GB, 12GB и 16GB могат да се ползват от изключително малко програми – само най-професионалните такива програми – CAD CAM софтуер, SolidWorks , Photoshop.
Дали паметта е на 1333MHz или 1066MHz, за 90% от потребителите няма значение. Още повече в класа до 1200-1500 лв. чипсета не поддържа 1333Mhz, Производителите слагат 1333MHz памет и рекламират такава, но лаптопа реално работи на 1066MHz.

5. Колко голям твърд диск ви е необходим?
Твърдите дискове са най-евтината и най-бавната част от преносимия компютър.
-  320GB диск – събира 70 000 снимки, 80000 музикални файла и 200 часа видео…
-  640GB диск събира 2 пъти повече – 140 000 снимки, 160000 песни, 400 часа филми .

Наистина ли ви трябва толкова?
Проблема е, че заради въртящите се части диска е една от често повреждащите се части и тогава , ако нямате архив губите всичко…
Затова по-добре спестете пари от диск и си купете външен диск където да си правите архиви. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!
6. Коя марка лаптоп е най-добра?
Няма най-добра марка – Acer, ASUS, DELL, Lenovo, HP, SONY, SAMSUNG, Fujitsu – всички са добри.  И всички марки се чупят. И то  над 10% за 3 години. Така, че всеки 10 ти лаптоп се връща в сервиз по време на гаранционния срок.
Но това не означава, че са лоши марки.

Какво да гледате при избора?
Най-важното е вече дизайна на лаптопа да ви харесва. Процесор, памет, диск, видео карта – ще забравите какво сте си купили точно след 1 месец. Дизайна ще си го гледате поне 4-5 години.
Важно е клавиатурата да ви е удобна, тъчпада да ви харесва, корпуса да ви допада, екрана да не ви дразни и т.н. Това са детайли, които може да видите и пипнете.
Тъй като не може да сте напълно сигурни, че лаптопа ще ви допадне само от 10 или 20 мин. разглеждане, затова ние даваме 14 дни гаранция за връщане на лаптопа, само ако не ви харесва.

Мобилност:

Това е най-голямото предимство при лаптоп компютрите, физическите размери винаги са били фактор за някои потребители, в наши дни повечето преносими компютри са с тегло от около 2-3 кг. и големина почти колкото на лист хартия.

Производителност:

Преди години на преносимите компютри се гледаше като на скъпа и лоша инвестиция, поради високата им цена и слабите параметри, но това вече е в миналото. В момента на пазара има ноутбуци които не само се съпоставят като производителност с настолните компютри, но дори и такива които ги превъзхождат.

Забавления:

Развитието на технологиите се забелязва пряко и при лаптоп компютрите, благодарение на мощните процесори, видео карти и големите количества памет, преносимите компютри разполагат с богати мултимедиини възможности – музика, видео, DVD филми и не на последно място 3D компютърните игри не са проблем за нито един съвременен лаптоп.

Батерия:

Компонентите в преносимите компютри като процесори и видео карти са конструирани така, че да използват максимално ниска консумация на енергия с цел по-голям живот на батерията. Повечето от лаптпоп компютрите могат да работят около 2.5-3 часа само с едно зареждане, а сега вече и до 8 часа.

Безжична връзка:

Голямо предимство при ноутбуците е възможността за безжична свързаност, те разполагат с вградени Wireless мрежови карти, чрез които по безжичен път се свървзват с интернет на местата където има WiFi сигнал.

Търсете подръжка на N стандартна за бежична свързаност осигуряващ скорости до 300 MBit/s

Какъв тип преносим компютър да изберем?

Ноутбуците са различни по размери итегло (отчасти и по форма) за да обхванат максимално нуждите на потребителя. Най-общо могат да бъдат разграничени няколко типа: ултра мобилни, леки, средни по размер и такива с функционалността на настолните компютри (мощни).

Ултра мобилни:

В тази категория спадат преносимите компютри които са най-малки по размери, повечето от тях разполагат с 12 инчов екран (дори и по-малък), при тях е заложено основно на физическите размери, което се отразява на характеристиките им (малки по размер клавиатури и не толкова мощни компоненти). В  момента много сериозен дял заемат нетопите – малки лаптопи с 8.9″ и 10″ екрани и тегло около 1 кг. Предимствата им са ниското тегло и ниската цена и въпреки по ограничените функционални възможности стават все по предпочитан избор за 2 ри лаптоп.

Леките ноутбуци:

Тук се отличава съвкупност от малко тегло и същевременно добри характеристики, размерите на екрана варират от 12 до 14 инча, раполагат със стандартни по размер клавиатури както и с вградени оптични устройства (DVD RW, BluRay).

Средни по размер:

Преносимите компютри спадащи в тази категория са по-големи и с по-тежки от изброените до момента, големината на екрана е от 14 до 15 инча. По производителност могат да се съпоставят с леките ноутбуци, но цената им в някой случай е по-ниска.

Мощни преносими компютри:

Лаптоп компютрите които наистина могат да заместят настолният компютър както по характеристики така и по удобство, разполагат с пълна по размер клавиатура, по-големи физически размери и тегло. Размера на екраните варира от 15 до над 19 инча, икомпонентите в тях са доста по-мощни.

На какви спецификации да се спрем?

Както стана ясно възможностите за избор на преносим компютър са много и включващи в себе си различни фактори, но в крайна сметка характеристиките са най-важното нещо което потребителя трябва да избере. Възможно е да се направят различни компромиси например, за по-голям живот на батерията трябва да се насочите към ноутбук с по-слаб процесор, именно този избор е най-труден.

Ние от лаптоп сервиза на Люлин ще се радваме да ви помогнем в този избор, посетете форумът ни на адрес http://forum.laptop-serviza.eu/ където можете да зададете свойте въпроси и да получите компетентна помощ

 
|