Профилактика и почистване на компютър или лаптопНеизбежно в хода на употреба на един лаптоп или компютър в него попадат прах и малки твърди частици. Този проблем е изключително ускорен в големите градове, където движението по пътищата, работата по строежите и неподдържаните незатревени площи образуват облаци прах, част от която влиза и в устройствата, които ежедневно ползваме. Резултатът е нарушено охлаждане, което води до загряване и забавяне на работата на уредите, а понякога и до загубване на тяхната работоспособност поради прегряване. Какво може да се направи? Редовно почистване – профилактика. Компютърът или лаптопа се разглобяват, изваждат се охлажданията, прашните вентилатори и радиатори се почистват със сгъстен въздух. Отстранява се и останалият прах в кутията. Така донякъде се удължава и живота на вентилаторите, а като цяло предпазваме така необходимата ни техника от повреди.


ЦЕНИ ЗА ПРОФИЛАКТИКА

 

 

Залят лаптоп

По време на експлоатацията на един лаптоп е възможно да се стигне до ситуация, в която неволно да увредим неговата работоспособност. Пример за това е поливане с течност-вода, кола, кафе, сок и др.. Последиците могат да бъдат най-различни – от моментално угасване на намокреният лаптоп, до дефекти, проявяващи се след време. Какво да предприемем ?

Изключете максимално бързо залятият лаптоп и му извадете батерията! Не правете опити да го включите след време,за да разберете дали все още работи.

Водата е относително лош проводник, но попаднала на определени места, лесно дефектира електронните компоненти. Последиците от заливането се проявяват и след време. Ако лаптопа бъде включван, през намокрените повърхности протича електрически ток и възниква електролиза. Така вместо вода вече имаме тънък слой електролит. Възниква корозия. Със стечение на времето тя разяжда бавно пистите на печатната платка, изводи на електронни компоненти, проходни отвори и лаптопа спира да работи. За този процес е нужно време и неприятната последица е, че невъзстановимо уврежда намокреният лаптоп. Първото нещо, което трябва да се предприеме при попадане на влага е да се разглоби устройството и внимателно да се почисти и измие с подходящи препарати или разтворители, там където материалите позволяват употребата им.

Ударен или падал лаптоп /отнася се и за друга техника/

Това е възможно най-неприятната повреда на лаптоп, често водеща до невъзстановими последствия. Употребата на двустранно фолирани многослойни печатни дънни платки в съвременната техника често води до невъзможност за ремонт и подмяна на цели модули. В един лаптоп например, спуканото дъно обикновено се подменя, ремонт е възможен, но съществува опасност от рецидив на дефекта. Как да постъпим? Трябва да се обърнем към компютърен сервиз разполагащ с нужната апаратура, за да определи адекватно размера на щетите и да препоръча възстановяване или смяна на увредения модул.

 

 
|