Грижа за дълъг живот

Купили сте си нов ноутбук? Честито! С него обаче идват и грижите. Те не са нищо особено, но е хубаво да се спазват някои прости правила, срещу които батерията на лаптопът ви ще се отблагодари с дълга и вярна работа. Вашата нова машина идва с напълно разредена батерия, поставена в отделен плик. Първото нещо, което трябва да направите е да я поставите в лаптопа и да го включите към зарядното устройство. Все пак може да се уверите, че производителят не е упоменал специално в книжката си друг начин за първоначално зареждане. Оставете я около 3-4 часа, за да се зареди напълно, дори и да изписва по-рано, че Нов живот за вашият лаптопе напълно заредена. Ако пък по някаква причина спре да се зарежда преди да е изписала, че е на 100%, не се притеснявайте, а просто изключете и включете зарядното отново. След като са минали няколко часа и батерията показва пълен заряд, може да изключите лаптопа от зарядното и да изтощите батерията докрай. Повторете процедурата поне още един - два пъти.
За правилната работа на литиево - базираните батерии е важно да се поддържа тяхната „форма”. Не е хубаво лаптопът винаги да е включен към електрическата мрежа, защото по този начин батерията губи своя капацитет. Препоръчваме ви от време на време, през 2-3 седмици например, да използвате своя ноутбук на батерия, докато се изключи сам от недостиг на ток.

Ако използвате лаптопа си само у дома, може някоя вечер преди да си легнете просто да го оставите да работи през нощта, а на сутринта да го включите към зарядното, за да достигне отново до пълен заряд.


Какво да правим, ако дълго време няма да използваме лаптопа си и как можем да съхраним батерията му годна за употреба?
Ако планирате дълга раздяла със своя мобилен компютър е хубаво да се погрижите добре за неговата батерия по време на вашето отсъствие. Ако е заредена докрай, оставете я да се разреди до половината и я поставете в плик, на сухо и хладно място. 50% е оптималния заряд за продължителното и съхранение, защото ако е разредена докрай, може да изпадне в състояние на дълбок разряд и да стане невъзможно зареждането и отново. В противоположния случай, ако я оставите напълно заредена, тя ще изгуби част от своя капацитет, което означава, че ще съкратите животът и. Най-добрата температура за съхранение на този компонент е между 15 и 22 градуса.

Пестеливост и издръжливост

В общия случай, една батерия за лаптоп издържа с едно зареждане до около 2-3 часа в режим на работа, в зависимост от начина на използване. Лаптопите на Apple са с по-мощни батерии и издържат между 4.5 до 7 часа, а има и ноутбуци, които могат да се похвалят с числа от рода на 10-11 часа без нужда от зареждане. От какво зависи колко бързо ще „свърши” нашата батерия и какво можем да направим, за да използваме по-дълго компютъра си с едно зареждане?
Точно над този въпрос мислят всеки ден инженерите и производителите на батерии. След продължителни изследвания, те са готови със заключение над темата „Кой компонент колко ток консумира?”. Резултатите в проценти за средностатистически съвременен ноутбук може да видите по-долу.

Нов живот за вашият лаптоп

Може би не съвсем изненадващо, но най-ясно се откроява консумацията на дисплея. С навлизането на дисплеите с LED подсветки на пазара, този процент се очаква да спадне донякъде, но едва ли разликата ще е много голяма. Това, което можем да направим ние, за да съкратим тази огромна консумация е просто да намалим яркостта на дисплея до толкова, че хем да имаме минимално осветяване, хем да не натоварваме очите. За увеличаване на времето за работа на батерия, новите лаптопи притежават специални балансирани режими, при които тактовата честота на процесора бива намалена. Вие също може да спомогнете, като допълнително намалите натоварването – ако е възможно изключете всички програми с които не работите в момента и оставете единствено тази, която ви трябва.

Ако всички тези съвети не са ви достатъчни и ви трябва още повече време, добър избор за вас е закупуването на допълнителна батерия, която да може да заменяте с оригиналната, когато се изтощи.

Това е всичко и не забравяйте, че ако вие се грижите добре за вашата батерия, тя също ще се погрижи за вас, като ви служи дълго и не ви предава във важните за вас моменти.

 
|